Wie Maakt Haarlem meets Haarlemmer Kweektuin

donderdag 29 oktober / 17:00-19:00
 

Het midden van de hertst biedt het uitgelezen moment om als platform weer eens bij elkaar te komen. De Haarlemmer Kweektuin vond het een leuk idee om deze informele bijeenkomst in hun kassen te organiseren en zo was 'Wie Maakt Haarlem meets Haarlemmer Kweektuin' geboren. Hier lees je vast een korte introductie over de Haarlemmer Kweektuin om iedereen alvast een beetje warm te maken.

 

Het beeldmerk van de Kweektuin

 
 

Historie

De 100 jaar oude Stadskweektuin ligt tegen het centrum van Haarlem aan. Een bijzonder groen, mooi aangelegd gebied. Waar historie, natuur, rust en recreatie bijeen komen. 4 Hectare groen waar in de kassen jarenlang het groenbeheer van de stad gevestigd was.

Een nieuwe plek

Toen de kassen leeg kwamen, organiseerde Gemeente Haarlem in 2010 een participatieproces waar omwonenden gevraagd werden naar hun wensen voor het gebied. In een intensief proces bleven een aantal breed gedragen ideeën en wensen over en die zijn verwerkt in een gebiedsvisie. Vanaf dat moment heeft een groep vrijwilligers, op verzoek van de gemeente, verder vorm en inhoud gegeven aan de ideeën en dat alles verwerkt tot een projectplan waarin duurzaamheid in alles terugkomt. De ambitie is om dit groene gebied tot een duurzaam gebied te ontwikkelen. Waar educatie, recreatie en groen elkaar ontmoeten en elkaar versterken. Een voorbeeldfunctie voor de stad. Van Stadskweektuin naar Haarlemmer Kweektuin.

 

Sfeerbeelden van de Haarlemmer Kweektuin 01

 
 

Een kort verslag van de avond

Wie Maak Haarlem was op bezoek in de Haarlemmer Kweektuin, de voormalige Stadskweektuin aan de Kleverlaan. Een groene locatie met een lange en indrukwekkende geschiedenis. Met een bijzonder monument, de Springertuin, het centrum voor Natuur en Milieu Educatie, 5000m2 kassen en heel veel groen. Dat gebied wordt verder ontwikkeld naar een duurzaam stadspark waar educatie, recreatie en groen elkaar ontmoeten en versterken. Een duurzame ontwikkeling waarin bewoners, Stichting Haarlemmer Kweektuin, gemeente Haarlem en ondernemers samen werken. Een unieke samenwerking voor Haarlem.

Het Kweekcafé is een plek en een podium. Een concept waar je onder het genot van een kop koffie inspiratie opdoet voor een duurzamer leven. Waar je kennis maakt met innovatie, design, nieuwe producten en circulaire oplossingen. Waar we andere duurzame ondernemers een podium bieden. Het Kweekcafé gaat zich vestigen in één van de kassen. Ondernemen in een kas is een uitdaging. Een uitdaging die we graag samen met anderen oppakken.

 

Sfeerbeelden van de Haarlemmer Kweektuin 02

 
 

Tijdens Wie maakt Haarlem zijn we met elkaar in gesprek gegaan over de dingen die nu en in de nabije toekomst spelen. Welke nieuwe technieken kunnen we toepassen in bestaande kassen. Hoe kunnen we de rust en beslotenheid van de Kweektuin behouden en ook verrassende en speelse openingen creëren waardoor nog meer mensen deze unieke locatie bezoeken. Hoe kunnen duurzame en circulaire ontwikkelingen een plek krijgen? Waar kunnen we van elkaar leren en kennis delen?

Er is een grote diversiteit aan mensen die op een bepaalde manier bezig zijn met transities, met verandering, met een nieuwe kijk of wat nu is. Die hebben behoefte aan locaties, aan experimenteren aan het delen van kennis en ervaringen. Die groep heeft een enorm potentieel. Laat de Haarlemmer Kweektuin ook een proeftuin van Haarlem zijn. Laten we samen Haarlem maken.