Schalkwijk 2000+ en de hedendaagse werkelijkheid

woensdag 25 mei
 

Gisteren zijn we op pad geweest door Schalkwijk. Een plek die niet alle Haarlemers persé op hun netvlies hebben staan. Na een fietstocht door Schalkwijk in een klein commitee., Joost en Arjan, streken we neer bij Vinci Food aan het Leonardo Da Vinci plein.

 

Luchtfoto van Schalkwijk met in de verte het centrum van Haarlem. Het is een stadsdeel waar je logischerwijze niet door heen komt, je moet hem opzoeken.

 
 

Identiteit is gefragmenteerd, de bewoners zijn over het algemeen positief.

Tijdens het fietsen viel op dat Schalkwijk een lappendeken is van ruimtelijke identiteiten en is dus in die zin niet te vergelijken met monotone karakter van de vroegere Bijlmer in Amsterdam. het unheimische van de Bijlmer verweg maar ondanks dat is het toch lastig orienteren en herkennen in de wijk. Een grote pre van de wijk is dat hij ruim is en groen. Waar sommige Haarlemse wijken een te kort hebben aan groen is er hier misschien wel te veel. Want uiteindelijk gaat het om kwalitatief groen.

Opvallend was het positive gevoel we aan de bijeenkomst overhielden. Twee voorzitters (Europawijk en Meerwijk) van de vier Schalkwijkse wijkraden waren aanwezig en waren bijzonder optimistisch en realistisch en straalde uit dat imago van Schalkwijk zich positief ontwikkeld. Initiatieven als Schalkwijk aan Zee (24 augustus 2014) en de buurtvaders, ondersteund door de woningbouwcooperaties dragen daar aan bij. Hun observatie is dan ook dat er lokaal een positief gevoel heerst maar dat de berichtgeving over Schalkwijk over het algemeen negatief is. Mooie initiatieven krijgen geen aandacht, negatieve incidenten worden uitvergroot.

 

De kenmerkende torenflats van Schalkwijk hier gezien vanaf de Ringvaart.

 
 

Het gaat de goede kant op maar als je ergens aan de slag wil ...

De insteek was om methodes en plekkenn in de wijk te identificeren die concreet kunnen worden aangepakt. Een belangrijke conclusie is dat de postieve trend in ieder geval niet verstoord moet worden. De forse bezuinigingen op lopende programma's is hier wel een bedreiging voor. Ook lijkt in belangrijke mate een sociale opgave en niet direct een ruimtelijk opgave, het is een opgave van de trend voeden en onderhouden. De belangrijkste ruimtelijke opgave ligt in de strook van het Kennemer Gasthuis tot aan het winkelcentrum. Een strook die wordt bedreigt door leegstand en weinig verbondenheid met de wijk. Zo werd het Belastingparadijs aangehaald als tijdelijke invulling die vooral introvert is.

 

Aan tafel (vlnr): Joost van den Tillaart, Hugo Visser (Europawijk0, Frank Hilterman (Meerwijk) & Peter Kapteijn rond de kaart van Schalkwijk.

 
 

Schalkwijk op de kaart

Na het eten stonden we met een positief gevoel op het plein. Concreet leverde het niet direct aanknoppingspunten op maar het was een inspirerende bijeenkomst met veel verhalen vanuit de wijk verteld door de voorzitters die aanschoven. Voor mij persoonlijk staat Schalkwijk meer en positiever op de kaart, een aangename verdieping!

We hebben gegeten bij Vinci Food, een recentelijk geopend restaurant aan het aanpakte Leonardo Da Vinci plein. Het is een werkervaringsplek voor jongeren die een vak willen leren in de horeca, een aanrader. WEBSITE VINCI FOOD